Wat zijn de risico’s van slechte puppyvoeding?

Odile Geirnaert
27 augustus 2024
5 min. leestijd

Op zoek naar een puppyvoeding? Dan wil je natuurlijk enkel de beste keuze voor je kleine vriend maken. Toch liggen er een hoop voedingen in de winkelrekken die niet altijd even gezond zijn voor je pup. Daarom vertellen we graag meer over de gevaren van slechte puppybrokjes, hoe je ze kan vermijden en vooral hoe je slechte puppyvoeding kan herkennen. Scrol dus zeker verder! 

Waarom is slechte puppyvoeding gevaarlijk?

In de eerste maanden zijn puppy’s nog volop aan het groeien. Bovendien zijn ook hun hersenen, spieren, immuun- en spijsverteringssysteem in ontwikkeling. Een belangrijke fase dus. Als je kleine viervoeter tijdens deze fase de verkeerde puppyvoeding krijgt, kan dat leiden tot bepaalde tekorten. Die tekorten kunnen een negatieve invloed hebben op zowel de groei als ontwikkeling van je pup. 

Welke symptomen wijzen op slechte puppyvoeding?

Een evenwichtige en gezonde voeding is zowel belangrijk voor mensen als voor hun trouwe viervoeters. Als je puppy slechte kwaliteit voeding krijgt, kan dat resulteren in enkele gezondheidsklachten: 

  • Spijsverteringsproblemen: Het spijsverteringssysteem van puppy’s is nog erg gevoelig. Een moeilijk verteerbare voeding of een tekort aan vezels kan ervoor zorgen dat je pup gaat braken of last krijgt van diarree
  • Huid- en vachtklachten: Vetzuren zoals Omega-3 zorgen voor een gezonde vacht. Een doffe vacht wijst dus op een tekort aan die vetzuren. Jeuk en huiduitslag zijn dan weer symptomen van een allergische reactie
  • Gewichtsproblemen: Vaak zie je grote gewichtsschommelingen als je pup niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat kan leiden tot kwaaltjes zoals diabetes of een vertraagde groei.
  • Lager energielevel: Puppy’s zijn kleine energiebommen. Als je merkt dat jouw pup er suf bijligt, dan haalt hij waarschijnlijk onvoldoende voedingsstoffen uit zijn puppybrokjes. 
  • Verminderde eetlust: Als een voeding je niet goed voedt, heb je ook minder zin om ervan te eten. Bovendien kan een slechte puppyvoeding leiden tot een slechte gezondheid, wat de eetlust nog meer vermindert.

Wat is goede puppyvoeding?

Wat heeft je pup dan wel nodig? Om zeker te zijn dat je kleine viervoeter een gezonde start krijgt, bevat een goede puppyvoeding voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze ingrediënten vormen de basis van gezonde brokjes en zorgen ervoor dat je pup voldoende energie heeft. Energie die maar al te goed van pas komt tijdens de intensieve groeifase van je kleine vriend. 

Hoe voorkom ik om slechte puppyvoeding te geven?

Gelukkig is het makkelijk te achterhalen wanneer je met een puppyvoeding van lage kwaliteit te maken hebt. Als je op het punt staat om puppybrokjes in huis te halen, kijk je best altijd onderstaande dingen na. 

Ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst vertelt je meteen met wat voor soort brokjes je te maken hebt. Goed puppyvoer bevat minimaal 28% eiwit, 15% vet en maximaal 40% koolhydraten. Ook zijn calcium en fosfor belangrijk in puppybrokjes. Als je ziet dat er voedingsstoffen ontbreken of als de verhoudingen uit balans zijn, laat je die puppyvoeding best links liggen. 

Energiewaarde

Je kleine viervoeter groeit in een oogwenk, wat hem een hoop calorieën en energie kost. In tegenstelling tot volwassen voeding, moeten puppybrokjes dus een hogere energiewaarde bevatten om een optimale groei te garanderen. Als je puppy niet genoeg eiwitten en calorieën binnenkrijgt, kan dat leiden tot een groeiachterstand. 

Toevoegingen

Producenten voegen vaak chemische conserveringsmiddelen en kleurstoffen toe aan hun puppyvoer. Die onnatuurlijke toevoegingen zorgen er enkel voor dat de voeding er aantrekkelijker uitziet voor hondenbaasjes. Je pup maakt het niet uit welke kleur zijn voeding heeft. Bovendien zijn deze toevoegingen vaak schadelijk voor je kleine vriend. 

Goede puppyvoeding voor je pup

Als je weet waar je allemaal rekening mee moet houden, kan het kiezen van een goede puppyvoeding soms erg stressvol zijn. Daarom biedt Just Russel puppyvoeding op maat aan die volledig is afgestemd op de unieke noden van je pup. De brokjes zijn goedgekeurd door dierenartsen waardoor je zeker kan zijn dat het alle nodige voedingsstoffen bevat. Een gezonde maaltijd voor je pup en minder stress voor jou! 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag