Zo leuk, er komt een puppy in huis! Maar wat brengt dat met zich mee? Je bent best goed voorbereid wanneer je je nieuwe puppy gaat ophalen. We geven je enkele handige tips om de thuiskomst zo vlot mogelijk te laten verlopen: van het ophalen bij de fokker en de terugrit, tot je pups allereerste stapjes in je eigen huis!
Wanneer ga je best je puppy ophalen?
Bekijk nog een allerlaatste keer de puppy checklist om er zeker van te zijn dat je alles in huis hebt voor de komst van je puppy. Alle vakjes afgevinkt? Op naar je nieuwe beste vriend!
Puppy’s mogen het nest verlaten zodra ze ongeveer 8 weken oud zijn. Rond die tijd zal je een uitnodiging krijgen van je fokker om je pup te komen ophalen. Wat betreft de dag zelf heeft de ochtendstond goud in de mond! Zeker als het gaat om het ideale tijdstip om je pup op te halen. Als je je puppy ‘s ochtends gaat ophalen, heeft hij nog een hele dag om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Maak die dag geen andere plannen zodat je je volledig kan focussen op je nieuwe vriend.
Wat krijg je mee van de fokker?
Jouw fokker zal je een pakket meegeven met daarin alle nodige papieren van jouw hond. Enkele zaken die je meekrijgt en die je best controleert zodat jouw hond wettig in orde is:
- Europees paspoort waar de eerste vaccinatie in vermeld staat. Lees hier meer over registratie, ontworming en vaccinatie.
- De pup is gechipt en het chipnummer staat in het paspoort
- Bewijs dat de puppy vrij is van raskenmerkende aandoeningen
- Eventueel wat tips en boekjes die je kunnen helpen bij de opvoeding van je pup
- De stamboom wordt pas achteraf opgestuurd. Zo’n aanvraag duurt namelijk enige tijd. Wél krijg je al de volledige stamboomnaam van je puppy en een bewijs dat de stamboom werd aangevraagd
De terugrit van de fokker naar huis
De terugrit is voor vele honden ook de eerste kennismaking met een auto. Sommige fokkers laten de puppy’s al wennen aan de auto maar dat is niet altijd het geval. Het is daarom een goed idee om met zijn tweeën de puppy op te halen. De tweede persoon kan dan de puppy tussen de benen nemen om hem op zijn gemak te stellen. Als het niet lukt om iemand mee te nemen, neem je best een afgesloten bench mee zodat de terugrit veilig kan verlopen. Als de fokker ver woont, raden we aan om ieder half uur de puppy even te laten plassen en de pootjes te strekken.
Let er op dat nog niet elke puppy zijn plasje even goed kan ophouden. Puppy’s hebben een kleine blaas en door de opwinding is een ongelukje altijd mogelijk. Voorzie daarom best een absorberende doek of een oude handdoek waar je pup op kan liggen.
Plan je langere ritten te maken met je pup of wil je zo snel mogelijk reizen met je hondje? Lees hier hoe je voorbereid vertrekt!
Je puppy laten kennismaken met zijn nieuwe thuis
De terugrit zit erop! Je puppy is klaar voor zijn eerste stapjes in zijn nieuwe thuis. De eerste momenten zijn dan ook extra spannend. Zo introduceer je jouw pup aan zijn nieuwe omgeving:
1. Toon waar je puppy’s drink- en voerbakje staan
Toon eerst en vooral waar zijn drink- en eetbakje te vinden zijn. Voorzie vers water en geef eventueel zijn eerste maaltijd.
2. Toon de mand van je puppy
Toon je pup waar hij kan rusten en slapen. Laat hem even snuffelen aan zijn nieuwe mand.
3. Toon de plaatsen waar je puppy mag komen
Laat je puppy niet overal zomaar snuffelen. Laat hem alle plaatsen in het huis zien waar hij mag komen. Toon meteen wat de grenzen zijn maar blijf rustig en verhef je stem niet.
4. Kies een plek waar je puppy zijn behoeften kan doen
Begeleid je puppy de eerste dagen telkens naar deze plek zodat je pup snel leert waar hij zijn behoefte kan doen.
5. Houd steeds toezicht op je puppy
Het is onmogelijk om je huis volledig af te schermen. Een puppy is enorm nieuwsgierig en durft aan alles te bijten en krabben. Houd je pup dus steeds in de gaten!
Je puppy laten kennismaken met je gezin
1. Jouw familie
Heb je kinderen? Houd altijd toezicht als jouw kindjes met de puppy spelen. Leer hen hoe ze een hond moeten benaderen en dat ze rustig moeten zijn met een puppy. Een nieuwe hond in huis is natuurlijk heel fijn en iets waar je waarschijnlijk al lang naar hebt zitten uitkijken. Het is ook een intense en stresserende gebeurtenis voor je puppy zelf. Leg je gezinsleden daarom op voorhand uit hoe ze best omgaan met de nieuwe puppy.
2. Andere hond(en)
Had je al een hond? Laat beide honden dan op een neutraal terrein (bv. voetpad, weide of bospad) even kennis maken met elkaar. Gun je honden de tijd om elkaar te leren kennen. Als er een van de honden onzeker is, zorg dan voor een tijdelijke tussenwand zodat ze elkaar kunnen ruiken vanop afstand. Als dat lukt, kun je ze geleidelijk aan bij elkaar laten.
3. Andere huisdieren: een kat of een ander huisdier
Heb je thuis nog andere vriendjes rondlopen? Zorg er dan voor dat beide huisdieren zich kunnen terugtrekken en forceer de kennismaking niet. Dieren zijn slim en weten zich aan te passen op hun tempo.
Wil je nog meer informatie of tips & tricks over puppy’s? Lees dan zeker ook deze blogs:
- Een puppyschema, hét hulpmiddel voor baasjes!
- Binnenkort een puppy in huis? Deze 7 voorbereidingen moet je treffen!
- Hoeveel kost een puppy?
- 5 to do’s voor de eerste drie dagen met je puppy
- Dit is de ultieme puppy checklist!
- Hoeveel moet een puppy bewegen?
- Hoe moet ik mijn overprikkelde puppy kalmeren?
- Hoe moet je een puppy opvoeden?
- 5 tips bij de benchtraining van je puppy
- Hoe socialiseer ik mijn puppy?
- Must-haves voor je puppy
- Een puppy bijten afleren, dé ultieme tips
- Je puppy alleen laten, hoelang mag dat?
- Zindelijkheidstraining puppy, hoe doe ik dat?
- Benchtraining puppy, stap voor stap!